logo

BC Hattem '75

Badminton Vereniging Hattem

Navigatie

Spelregels

Hieronder de belangrijkste officiële badmintonspelregels, in beknopte vorm.
De officiële spelregels zijn te vinden op de site van de Nederlandse Badminton Bond als Pdf bestand.

badmintonveld
(de hoogte van het net is 1,524 meter in het midden en 1,55 meter aan de randen)

Begin van de wedstrijd
Voor de aanvang van de wedstrijd loten de beide tegenstanders. De winnaar van de loting heeft het recht:

De verliezer van de loting krijgt daarmee de keus tussen elke overgebleven mogelijkheid. In de tweede en derde game van een wedstrijd mag die partij het eerst serveren die de voorgaande game heeft gewonnen.

Regels puntentelling (rallypoint-systeem)

Enkelspel
De service wordt overeenkomstig het eigen aantal punten bij een stand van 0, 2, 4, 6... vanuit het rechter serveer vak geslagen, bij een oneven stand vanuit het linker serveer vak. De service moet altijd in het diagonaal tegenoverliggende serveer vak worden geslagen. De tegenstander moet in dit vak staan.

enkelveld

Dubbelspel
Voor de aanvang van de game beslissen de spelers wie als eerste gaat serveren c.q. ontvangen. De service wordt altijd in het diagonaal tegenoverliggende serveer vak geslagen. De speler van een partij blijft net zo lang serveren totdat zijn partij een fout maakt. Na elk punt wisselt de serveerder van serveer vak. De ontvangende spelers behouden het voor hun puntenachterstand overeenkomstige serveer vak.
Let op: wanneer tweemaal achtereenvolgens wordt geserveerd, mag nooit vanuit hetzelfde serveer vak worden geslagen. Een ontvangende speler retourneert nooit twee achtereenvolgende services. Verliest een speler van een partij zijn serveerbeurt, dan mag de tegenpartij serveren.
Ook hier wordt de service overeenkomstig het eigen aantal punten bij een stand van 0, 2, 4, 6... vanuit het rechter serveer vak geslagen, bij een oneven stand vanuit het linker serveer vak. De service moet altijd in het diagonaal tegenoverliggende serveer vak worden geslagen. De tegenstanders wisselen niet van serveer vak totdat zij een punt scoren tijdens hun eigen servicebeurt.

dubbelveld

Fouten;

Er mag opnieuw worden geserveerd wanneer;

Let

Een let wil zeggen dat het spel vanaf de laatste service geneutraliseerd wordt en de speler die het laatst serveerde opnieuw moet serveren. Het is een let wanneer:

(bron: www.badminton.nl )